Skratite si put...

Bilješke uz financijske izvještaje

SVE, ALI I PUNO VIŠE OD IZRADE BILJEŠKI UZ FINANCIJSKE IZVJEŠTAJE.

KAKO DOĐETE DO SVEGA ZA ZAVRŠNI RAČUN

1
SVE POČINJE S GFI-jem

Odaberete jedan ili više GFI-POD obrazaca i učitajte ih u BilješkeNET. Aplikacija iz obrasca učita sve podatke s referentne stranice i iznose u bilanci i RDG-u.

2
IZRADITE BILJEŠKE

U prvom kliku se rade bilješke uz financijske izvještaje. Tekst bilješki je unaprijed stručno napisan - uključene su računovodstvene politike i komentirane su sve bitne pozicije računa dobiti i gubitka i bilance.

POGLEDAJTE PRIMJER IZRAĐENE BILJEŠKE
3
IZRADITE ODLUKE

U drugom kliku se rade odluke o raspodjeli dobiti/pokriću gubitka i odluka o utvrđivanju godišnjeg financijskog izvještaja. Zavisno od iznosa i vrste poduzetnika, aplikacija sama odabire i izrađuje odluku.

PROČITAJTE VIŠE O PAMETNIM ODLUKAMA
OBRAČUNAJTE POREZ

U zadnjih nekoliko godina, uvijek smo prvi koji objave obrazac DOH što je na početku godine i najhitnije. Tu su naravno i svi načini obračuna poreza na dobit, a cijeli PD se (kad je spreman) predaje putem ePorezne.

VIŠE O DODATNOM MODULU OBRASCI
RIJEŠITE SE I OSTALIH OBRAZACA ZA ZAVRŠNI RAČUN

Bez pretipkavanja istih stvari u svaki pojedini obrazac. Svi obrasci za završni račun su tu, točni su i unaprijed popunjeni s osnovnim podacima. Čuvaju se na jednom mjestu i pri ruci su vam i za sljedeću godinu.

KOJI SU SVE OBRASCI DOSTUPNI
ČAK SU VAM I EVIDENCIJE I IZJAVE SPREMNE

Kad je u pitanju završni račun, dosta se toga još dodatno mora obrazložiti. Zbog toga smo vam unaprijed pripremili i obvezne evidencije i najčešće izjave.

NA KOJE EVIDENCIJE I IZJAVE MOŽETE RAČUNATI
A KAD VAS JE KRENULO, RIJEŠITE I NEPROFITNE

Po istom principu izrade bilješki uz GFI-POD izradite i bilješke za neprofitne učitavajući njihov objedinjeni obrazac.

VIŠE O DODATNOM MODULU BILJEŠKE ZA NEPROFITNE
KLIJENT VAM JE STRANA FIRMA?

Ma bez brige... Kako ste napravili bilješke uz GFI-POD na hrvatskom, istovjetni sadržaj je stručno preveden i na engleski.

VIŠE O DODATNOM MODULU BILJEŠKE NA ENGLESKOM

Najčešća pitanja

...o aplikaciji BilješkeNET
Kako to mislite da BilješkeNET imaju sve za završni račun?

Zato što imaju. Preko GFI-POD-a izradite bilješku uz financijski izvještaj. GFI-POD se automatski ažurira brojevima bilješki i kao takav spreman je za predaju. Pored toga, tu si i svi obrasci: obrasci za prijavu poreza – PD, PD-NN, PD-PO, DOH, DOH-Z, PO-SD, PO-SD-Z i ostali obrasci za završni račun: POD-BIL, POD-RDG, PD-IPO, PD-KID, PD-DOP, TZ-1, TZ-2, SR, OKFŠ, KD, DI i P-PPI. Povrh toga tu su i sve izjave i evidencije koje prate završni račun: evidencija državne potpore za obrazovanje i izobrazbu, evidencija o isplaćenim i podmirenim predujmovima dobitka, pregled podataka za pojedino sredstvo u dugotrajnoj imovini, pregled prenesenih gubitaka iz proteklih razdoblja, pregled isplaćenih naknada inozemnim primateljima, izjava o neaktivnosti neprofitne organizacije, izjava o neaktivnosti poduzeća i izjava o pretplati poreza. I to nije sve! Unutar aplikacije su vam dostupni i šalabahteri gdje se pored popisa uplatnih računa potrebnih za završni račun nalaze i šifrarnici općina i djelatnosti, stope poreza i naknada i sve ostale informacije koje vam dobro dođu pri pripremi završnog računa.

Kako izgledaju bilješke izrađene kroz aplikaciju BilješkeNET?

Učitavanjem popunjenog GFI-POD-a u aplikaciju, automatski se kreiraju bilješke za vašeg određenog komitenta. Pri samom kreiranju bilješke, aplikacija će automatski umetnuti tablice, izračunati indekse i napraviti grafikone. Pogledajte primjer: Izrađena bilješka

Mogu li bilješke dodatno urediti (dodati specifičnosti, obrisati dijelove, promijeniti font)?

Za početak možete odabrati želite li u svojim bilješkama tablice i grafove, a kreirani dokument možete uređivati vrlo jednostavno – kao da radite u Wordu. Bilješke također možete dopuniti specifičnostima, obrisati dijelove (iako to ne preporučujemo jer tekst bilješki sadrži nužne informacije o poduzetniku).

Zašto kažete da je izrada odluka o raspodjeli dobiti/pokriću gubitka pametna?

Izrada odluka prati pametni algoritam pa aplikacija prepoznaje radi li se o d.o.o., j.d.o.o., te je li ostvarena dobit ili gubitak. Ako se prepozna da se radi o j.d.o.o., odluka će u svojoj strukturi imati ugrađen članak o rasporedu dobiti na obavezne pričuve u visini 25%. Ako algoritam prepozna da se radi o dobiti, aplikacija će pitati kako je želite raspodijeliti: na pokriće gubitka iz prošlih godina, na prijenos na zadržani dobitak ili na isplatu. Ako se prepozna da se radi o gubitku, algoritam će provjeriti ima li dobiti u prošloj godini i izraditi odluku kojom se gubitak pokriva iz zadržane dobiti ili ako prošlogodišnje dobiti nije bilo, napravit će se odluka gdje se gubitak uvećava kroz preneseni gubitak. Morate se složiti da je taj naš algoritam prilično pametan :).

Kako unosimo podatke o svojim komitentima?

Ne unosite ih. Sami se upisuju u trenutku kada učitate GFI-POD datoteku. Možete uvesti jedan po jedan obrazac GFI-POD ili cijelu grupu obrazaca i tako u aplikaciju u jednom kliku povući sve svoje komitente.

Kako funkcionira dodatni modul Obrasci?

Uz dodatni modul Obrasci možete izraditi porezne prijave i obrasce za onoliko komitenata (poduzetnika i obrta) koliko vam je određeno odabranim paketom te ih možete slati u ePoreznu kao xml datoteku (vrijedi za one obrasce za koje je ePorezna omogućila slanje xml-om). Kako su se osnovni podaci o komitentu povukli iz GFI-POD obrasca, svaki će vam se obrazac sam popuniti s nazivom, OIB-om, adresom i ostalim dostupnim podacima. Uglavnom ostaje vrlo malo podataka koje morate ručno unositi u obrazac.

Koji su nam obrasci i izračuni za završni račun dostupni?

Uz dodatni modul Obrasci su vam dostupni obrasci za porezne prijave:
PD, PD-NN, PD-PO, DOH, DOH-Z, DI, P-PPI PO-SD, PO-SD-Z
i ostali obrasci za završni račun:
POD-BIL, POD-RDG, PD-IPO, PD-KID, PD-DOP, TZ-1, TZ-2, SR i OKFŠ

Koje su nam izjave i evidencije dostupne?

U svakom osnovnom paketu vam je dostupno sljedeće: evidencija državne potpore za obrazovanje i izobrazbu, evidencija o isplaćenim i podmirenim predujmovima dobitka, pregled podataka za pojedino sredstvo u dugotrajnoj imovini, pregled prenesenih gubitaka iz proteklih razdoblja, pregled isplaćenih naknada inozemnim primateljima, izjava o neaktivnosti neprofitne organizacije, izjava o neaktivnosti poduzeća i izjava o pretplati poreza.

Izjave i evidencije nam je najnoviji dodatak aplikaciji, a korisnici su ga jako dobro prihvatili jer su im sad sve evidencije iz prošlih godina na jednom mjestu pa im je prema njima puno lakše raditi nove.

Kako funkcionira dodatni modul Neprofitne?

Uz dodatni modul Neprofitne, bilješke uz financijski izvještaj radite isto kao i za poduzetnike s time da je osnova za izradu tih bilješki objedinjeni godišnji financijski izvještaj neprofitnih organizacija (Bilanca i Izvještaj o prihodima i rashodima) za one neprofitne koje vode dvojno knjigovodstvo odnosno izvještaj o primicima i izdacima (G-PR-IZ-NPF) za one koje vode jednostavno knjigovodstvo.

Bilješke za neprofitne organizacije se više ne predaju na Finu ili Poreznu što ne znači da ih niste dužni čuvati u svojoj evidenciji ili kako navodi Fina:

"Bilješke su dopuna podataka uz financijske izvještaje, obvezni ste ih sastaviti i imati ih u vlastitoj evidenciji, ali ih ne predajete niti u Finu, niti u Ministarstvo financija."

Što dobivamo s dodatnim modulom Bilješke na engleskom?

Bilješke na engleskom za poduzetnike se izrađuju prema istom GFI-POD obrascu koji ste koristili i za bilješke na hrvatskom. Pri tome dobivate stručno prevedeni tekst bilješki. Kad kažemo stručno, stvarno mislimo stručno! Na internetu se mogu naći razno razni prijevodi bilance i računa dobiti i gubitka, ali su na žalost to najčešće doslovni prijevodi s hrvatskog jezika pa često strancima budu smiješni ili što je još gore, potpuno nerazumljivi ili promašenog značenja. Naš prijevod pozicija nije doslovan nego se koriste stvarni stručni izrazi onako kako se koriste u Europskoj uniji, odnosno u dokumentima Europske komisije.

Koliko Fina naplaćuje predaju bilješki ako su izrađene kroz BilješkeNET?

Ako predajete GFI-POD putem web aplikacije RGFI, bilješku izrađenu kroz BilješkeNET priložite kao pdf dokument i sve zajedno predajte. U tom slučaju Fina ne naplaćuje nikakvu naknadu za predaju dokumentacije.

Je li aplikacija usklađena s Uredbom o zaštiti osobnih podataka?

Da. Sve naše aplikacija zaštićene su jedinstvenom zaporkom koju korisnici upisuju prilikom svake prijave u aplikaciju. Podaci se čuvaju isključivo na vašem računalu, a ne na serverima trećih strana.

Kako mogu vidjeti kako se radi u aplikaciji?

Ako više volite isprobavati sami, preuzmite demo verziju aplikacije na svoje računalo. Ako biste radije da vam mi pokažemo kako aplikacija radi, rezervirajte termin za online prezentaciju i pogledajte aplikaciju u akciji na našem prezentacijskom računalu.

Koliko me to košta?

U dijelu Paketi i cijene, možete pogledati koji paket vam najviše odgovara i kolika mu je cijena. Klikom na 'Odaberi paket' u tablici s paketima možete odmah zatražiti i ponudu. Naravno, možete nam javiti i na email info@raverus.hr za koji ste se paket odlučili i poslati nam svoje poslovne podatke (tvrtka, adresa, OIB, ime i prezime, email adresa). Tu je uvijek i telefon 01 / 3535 252 pa ako trebate savjet oko odabira paketa, nazovite nas!

GODINE ISKUSTVA
 
17
ZAVRŠENIH PROJEKATA
 
46
KORISNIKA NAŠIH
APLIKACIJA
4707
RAČUNALA S NAŠIM
RJEŠENJIMA
16757
,